diumenge, 8 de desembre del 2013

La grafomotricitat

Una definició de què és la grafomotricitat segons Rius Estrada:

La grafomotricitat és la disciplina científica que descriu l’acte gràfic mitjançant l’anàlisi de les coordinacions que el cervell produeix en els segments superiors del cos humà, degudament lateralitzats, i de la implicació que tenen en les produccions obtingudes per mitjà del domini de mecanismes de manipulació i d’instrumentalització dels objectes externs.
La grafomotricitat, així doncs, dóna raó de la configuració evolutiva dels signes gràfics dels infants, abans i després de l’escriptura alfabètica, segons els processos comunicatius i simbòlics que generen estructures subjacents i operacions cognitives en l’individu, les quals permeten la inculturació de models socials interactius fins a arribar a la comunicació escrita (Rius Estrada, 1989).
Aquí us penjo tres exemples de diferents etapes:

La primera correspon a l'etapa dels gargots.
Gargots incontrolats de Irene als 18 mesos tot hi que cap a la dreta de la imatge tenim la pluja, un gargot mes controlat.



La segona correspon a l'etapa preesquemàtica. 
Capgròs amb nom de Irene. Aquí la nena anava a P3 amb 39 mesos. Te arracades, les ninetes dels ulls i els dits de la mà. Es un dibuix de ella, amb vestit inclòs.





La tercera correspon a l'etapa preesquemàtica també.
Dibuix de la família amb gos, arbre, floretes i trèvol inclosos de Irene als 46 mesos. Veiem que posa els pares que son mes alts a dalt, l’arbre que també és mes alt que ella, el Pau mes avall que es mes petit, i les flors i la gosa també son mes petits que ella.